ZDIEĽAŤ
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation

Zdá sa, že naša planéta je ešte stále plná záhad a nevysvetliteľných javov. O mnohých úkazoch, ktoré nevieme vysvetliť, hovoríme, že neexistujú. Aj keď sa zdá, že sme na vrchole svojho vývinu, ešte stále nás má čo prekvapiť. A možno nakoniec bolo všetko inak, ako sme si mysleli. Človek neraz nevie, čomu má veriť. Je tamtá fáma pravdivá, alebo ide o čistý výmysel? I keď sa hovorí, že je to iba výplod niečej fantázie, kde je záruka, že by to nemohlo byť tiež tak? Takto by sa dalo polemizovať skutočne veľmi dlho. Hlasné diskusie vyvoláva už niekoľko desaťročí aj 2000 ročná batéria. V Národnom múzeu v Iraku sa nachádza kamenná nádoba o veľkosti ľudskej päste, ktorá by mohla začať prepisovať historické knihy po celom svete. I z toho dôvodu má pred ňou laická i odborná verejnosť rešpekt. Keď si teda budete pred výletom alebo letnou dovolenkou kupovať batérie do fotoaparátu, spomeňte si aj na túto skutočnosť. Nech sa páči, predstavujeme pravdepodobne najstaršiu batériu.

Záhadný artefakt

V škole sme sa učili, že batériu vynašiel v roku 1800 Alessandro Volta. Nález pochádzajúci z Bagdadu však naznačuje, že tento populárny zdroj energie je oveľa starší. Volta ho nemal vynájsť, ale objaviť. Po prvýkrát je záhadný model starovekého zariadenia popísaný nemeckým archeológom Wilhelmom Konigom v roku 1938. Je nejasné, či artefakt vykopal sám, alebo spolu s ďalšími robotníkmi na mieste zvanom Khujut Rábe. Nádoba má viac ako 2000 rokov a pozostáva z kameninového plášťa, zátky a oceľovej tyče. Vo vnútri nádoby je tyč obklopená valcom medi. Konig bol presvedčený, že táto vec vyzerá ako elektrická batéria a v roku 1940 o tom publikoval článok. Nebol to žiaden prototyp pre akumulátory, no ukázalo sa, že niečo to do seba predsa bude mať.

Ťažko prijímaná skutočnosť

Počas 2. svetovej vojny bolo štúdiom vzácneho nálezu pozastavené, no neskôr prevzali výskum Američania. Willard FB Gray z General Electric High Voltage Laboratory v Pittsfielde (Massachusetts) postavil niekoľko reprodukcií tohto zariadenia. Zistilo sa, že keď je naplnené elektrolytom, ktorý obsahuje aj hroznová šťava, produkuje takmer dva volty napätia. Nie všetci však boli z tohto zistenia nadšení. Začalo sa prehlasovať, že ide o celkom obyčajnú nádobu na papyrusové zvitky, ktoré mali postupom času zhniť a zostala len schránka. Takéto tvrdenie bolo určite jednoduchšie, ako hľadať odpoveď na otázky, kto a načo takéto primitívne batérie vyrobil. Khujut Rábe bola svojho času osada, ktorú obývali Parti. Boli to vynikajúci bojovníci, ale nevieme o nich, že vynikali aj v technológií. Dá sa teda predpokladať, že batériu získali od niekoho ďalšieho. Je však ťažké určiť pôvod, pretože na jej zhotovenie boli použité materiály bežne dostupné v tej dobe a dokázať by to teoreticky mohli mnohé národy. Každopádne, za fascinujúce môžeme považovať, že sa niekomu podarilo spojiť tie správne kúsky, aby dosiahol požadovaný výsledok. V prípade, že mu išlo skutočne o to, aby vyrobil zariadenie prenášajúce energiu. Mohla byť staroveká batéria výsledkom izolovaného a náhodného vývoja? Či už je to tak alebo onak, tak batérie, baterky a akumulátory sa nám budú navždy spájať s pánom Voltom. Jeho miesto v histórií je zaistené.

V prípade, že momentálne hľadáte batérie s nízkym samovybíjaním, nabíjačky, káble a podobne, tak si prekliknite na baterie.sk.

Zdroj: unmuseum.org, theepochtimes.com

Foto: © [Krugloff] / Dollar Photo Club